Bina içi topraklama nedir? Bina içi topraklama, temel topraklaması olarak da bilinir. Yüksek ve kalıcı gerilimi düşürmeye yarayan bu işlem, trafolardaki devir kesicilerinin açılmasını sağlar. Topraklama alanında etkili çözümler sunan Eprom Mühendislik; konutların ve iş yerlerinin konforu, güvenliği, verimliliği için çalışır. Siz de bina temel topraklamaya ilişkin talepleriniz için bize başvurarak aradığınız nitelikli hizmete uygun fiyat ve üstün kalite avantajlarıyla kavuşabilirsiniz. Bina içi topraklama, elektrik güvenliği açısından önemli bir konudur. Elektrikli cihazlar ve sistemlerle çalışırken, olası elektrik kaçaklarının veya arızaların neden olabileceği tehlikeleri önlemek için bina içinde topraklama yapılır.
Cihazların kullanım ömrünü ve insan hayatını riske atmamak adına elektrik kaçağı için önlem alınması şarttır. İşte bu da bina içi topraklama ile mümkündür. Bu işlem, konutlarda kullanılan elektrikli âletlerin aşırı akımdan zarar görmesini engeller. Akım, direnci düşük bir hat üzerinden toprağa iletilir ve bu durum elektrik akımının cihaza ve insan hayatına zarar verecek düzeye ulaşmasının önüne geçer. Özetle; yapıların ve tesislerin güvenliğinisağlamak bina içi topraklaması uygulamasından geçer. Elektrik ile çalışan ürünlerde kaçak akımların meydana getireceği tehlikeler bu sayede bertaraf edilir. Öte yandan bina içi temel topraklama, yıldırım ve buna benzer doğal âfetlerin oluşturabileceği zararları da en aza indirir.
Özetlememiz gerekirse, bina içi topraklamanın sunduğu faydalar şöyle sıralanabilir:
1. Elektriksel cihazların güvenli ve doğru çalışmasına imkân verir. 2. Potansiyel elektrik yükünün düzgün biçimde dağılmasını mümkün kılar. 3. Elektrik akımının cihazlara ve insan hayatına zarar verme riskini azaltır. 4. Yangın ve benzeri durumlara karşı etkili bir önlem niteliği taşır. 5. Cihazların üzerindeki elektrik yükünü emer. 6. Akımı 0 potansiyelli bir yere yönlendirmek suretiyle elektrik çarpması gibi tehlikelerin oluşma ihtimâlini düşürür.
Bunun için iletken özellik taşıyan malzemeler kullanılır. Onlar genellikle galvaniz yahut bakır gibi malzemelerden üretilmiş topraklama levhalarıdır. İşlemden önce, levhaların konulacağı yere takriben 1,5 metre derinliğe sahip bir çukur açılır. Ardından levhalar bu çukur içerisine dik bir şekilde yerleştirilir. Daha sonra bu levhaların çevresi toprak ile güzelce doldurulup sıkıştırılır. Böylelikle topraklama sistemi için yeterli derecede iletkenlik elde edilir. Binadan gelen elektrik tesisatının kablosuyla beraber topraklama kablosu çekilir. Sonrasında topraklama levhalarından her birinin üst taraflarına delikler açılır. Kablolar bu kısma bağlanır. Kurulan bağlantılar vida yardımıyla sıkıştırılır ve bu sayede iletkenliğin artması sağlanır. Bina içinde kullanılan cihazların hepsi, dış iletkenlik malzemeleriyle kaplanmış topraklama kablosunun uçlarına vidalanıp bağlanır. Bunun yanı sıra, bina içi topraklama sistemi bina dışında da kullanılabilir. Çelik konstrüksiyon yapılar ve metal su borusu gibi malzemeler de bu sistemle bağlantılı hâle getirilerek statik elektrik olaylarının yıkıcı etkilerine engel olunabilir.
Temel içine yerleştirilen topraklayıcı beton içerisine gömülmeli ve toprak ile genişş bir yüzey üzerinden temas kurmalıdır. Böylelikle bina içi topraklama potansiyel dengelemenin etkilerini artıracaktır. Bina içi topraklama sırasında dikkat edilecekler ise şöyle ifade edilebilir:
1. Her şeyden önce bina topraklaması yapı henüz inşaat hâlindeyken gerçekleştirilmelidir. 2. Temel topraklayıcının kapalı bir ring biçiminde yapılması, temel platforma veya dış duvara yerleştirilmesi önemlidir. 3. Aynı zamanda topraklayıcının her yanında beton ile kaplama yapılması lâzımdır. 4. Temel atımı aşamasında temel içerisine yahut dış duvarlara yerleştirme işlemi uygulanırken betona belli aralıklar ile tutucu sabitleştirilmelidir. 5. Çelik hasarlı olmayan temel topraklama yapılacaksa önce temel beton sökülmeli, bunu takiben minimum 5 santim beton içinde kalacak biçimde yerleştirme yapılmalıdır. 6. Temel topraklama işlemi imalatçı firmadan en küçük yuvarlak çelik çubuk ya da galvaniz şerit kullanılmalıdır. 7. Çelik hasarlı ve su yalıtımlı topraklama en alt sırada bulunan çelik üzerine uygulanmalıdır. 8. Bağlantı filizleri çinko kaplanmış çelikten olmalıdır. 9. Topraklama çubukları toprak yüzeyinin minimum 10-15 cm altında, iniş iletkenleri ile birbirine bağlanmalıdır. Kış mevsiminde toprağın yüzeyi 5 santime kadar donabildiği için böyle yapılması tavsiye edilir.
Bu sorunun cevabı bölgeden bölgeye değişir. Örneğin; en çok yeşil-sarı çizgili veya sadece yeşil kablolardan yardım alınır. Renk kodlamasına ilişkin farklı standartlar vardır. Bu yüzden elektrik tesisatının kurulumu sırasında hangi rengin kullanılacağı değişkenlik gösterir.
Yalıtım direnci, kaçak akım, topraklama direnci gibi faktörler bina içi topraklama sistemi ölçümleri ile belirlenir. Sistemin ne derece etkili olduğu direnç ölçümü yardımıyla tespit edilir. Sistemdeki kaçak akımın miktarı da yine bu şekilde ortaya konur. Yalıtım arızaları ve izolasyon kalitesi saptanır. Ölçümler esnasında bu iş için özel olarak geliştirilen cihazlardan yardım alınır. Sonuçlara göre topraklama sisteminin uygun olduğu netlik kazanırsa onay verilir ya da gereken iyileştirmeler yapılır. Bu ölçümlerin ve topraklama sistemine dair periyodik bakımların yıllık olarak gerçekleştirilmesi önerilir. Siz de elektrik tesisatlarınızın güvenliğini sağlamak, cihazlarınızınkullanım ömrünü garantiye almak istiyorsanız bina içi topraklama sistemi uygulamalarına yönelik çözümlerimizi deneyin. Ev, fabrika, ofis ve diğer binalara yönelik topraklama hizmetleri sunan Eprom Mühendislik, bu alandaki talepleri kusursuz işçiliğiyle karşılar. Profesyonelliği insan hayatına verdiği değer ve çevreye karşı duyarlılığı ile birleştiren firmamız, sizin de ihtiyaçlarınıza bu ilkeler ışığında yanıt verecektir.